marți, 3 septembrie 2013

Este cureaua de întindere Thera-Band® un produs eficient?

Exerciţiile de întindere pot contribui la creşterea flexibilităţii, dar uneori cu preţul diminuării performanţei musculare imediat după efectuarea exerciţiilor. Există două tipuri de exerciţii de întindere: cea statică şi cea combinată (de tip PNF – asistenţă neuromusculară proprioceptivă, adică întindere combinată cu relaxare). În literatura de specialitate se regăsesc o serie de argumente pro şi contra diferitelor tehnici de streching. Unele afirmă că exerciţiile statice pot dăuna performanţei musculare imediat după efectuarea acestora, în timp ce metoda combinată poate avea rezultate mai rapide în dezvoltarea gamei mişcărilor, fără a dăuna prea mult performanţei musculare.Tehnica combinată presupune contracţia muşchilor înaintea efectuării mişcărilor de întindere. Se presupune că această contracţie a musculaturii ţintă sau a musculaturii antagoniste survenite înaintea efectuării mişcărilor de streching poate cauza întinderea muşchilor prin mecanisme neorologice. În timp ce tehnicile eficiente de tip PNF necesită un partener de antrenament pentru a oferi asistenţă la exerciţiile de contracţie a muşchilor, cureaua de întindere Thera-Band® a fost conceput special pentru efectuarea ambelor tipuri de exerciţii de întindere, fără a mai fi nevoie de ajutor unei alte persoane.

Profesorul David Behm şi colegii săi de la Universitatea Memorială din Newfoundland, (St Johns, Canada), au publicat recent un studiu în The Journal of Strenght and Conditioning Research, în care au comparat eficacitatea utilizării curelei de întindere Thera-Band® cu eficacitatea efectuării exerciţiilor de flexibilitate a coapselor asistate de un partener de antrenament.
În acest studiu au participat 13 adulţi, toţi sănătoşi din punct de vedere fizic. Fiecare participant a efectuat 5 tipuri de exerciţii de streching a coapselor, schimbând tehnica zilnic în ordine aleatorie: exerciţii de contracţie izometrică, concentrică şi excentrică utilizând cureaua de întindere şi exerciţii de streching statice şi izometrice cu ajutorul unui partener. Muşchii coapselor s-au ţinut contractaţi timp de 5 secunde, după care urma o întindere de 6 secunde într-o „poziţie de discomfort” dusă până la maximul ariei de mişcare a picioarelor. Au fost măsurate parametrii ariei de mişcare a şoldului (ROM), timpul de reacţie a muşchilor, viteza de mişcare înainte şi după efectuarea exerciţiilor.
La sfârşitul exerciţiilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că fiecare tehnică de streching îmbunătăţeşte semnificativ raza de mişcare a şoldului, fără a exista însă o diferenţă reprezentativă între tehnicile utilizate. Interesant este faptul că viteza de mişcare a fost redusă în ambele cazuri, în timp ce viteza de reacţie a musculaturii a rămas aceeaşi şi în cazul utilizării curelei de întindere şi în cazul exerciţiilor efectuate cu asistenţa unui partener de antrenament. Concluzia finală a cercetătorilor a fost că eficacitatea curelei de întindere Thera-Band® este aceeaşi cu cea a exerciţiilor asistate de un partener de antrenament, dar au afirmat că „atleţii de performanţă ar trebui să utilizeze aceste tehnici de îmbunătăţire a flexibilităţii separat de rutina de antrenament şi nicidecum înainte de antrenamente sau competiţii”.

Pe baza acestor rezultate, cureaua de întindere Thera-Band® si-a îndeplinit rolul pentru care a fost conceput, şi anume “de a fi o opţiune viabilă pentru efectuarea exerciţiilor de întindere combinate fără ajutorul unei alte persoane, a îmbunătăţit gama de mişcare şi flexibilitatea generală a individului. Elasticitatea curelei de întindere Thera-Band® oferă forţa de rezistenţă necesară pentru contracţiile musculare şi suplineşte necesitatea unui partener de antrenament.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu